MET ONE tellers voor deeltjes in de lucht worden wereldwijd gebruikt voor cleanroomkwalificatie en -monitoring in verschillende marktsegmenten, zoals de farmaceutische industrie, de micro-elektronica, de gezondheidszorg en de cosmetica. MET ONE deeltjestellers worden beschouwd als de beste op de markt voor realtime monitoring van de luchtzuiverheid in overeenstemming met EU GMP Annex 1 ‘Manufacture of Sterile Medicinal Products’ en ISO 14644-1 voor cleanroomkwalificatie en -monitoring.
De deeltjesteller moet gekozen worden in functie van de toepassing en van de CONTAMINATION CONTROL STRATEGY (CCS). Onderstaande lijst met selectiecriteria kan u helpen bij het vinden van de beste deeltjesteller voor uw specifieke toepassing.
- Moet het toestel draagbaar zijn of vast geïnstalleerd worden op afstand?
- Wordt de deeltjesteller gebruikt voor het monitoren of voor het kwalificeren van een cleanroom?
- Hoe wordt de ruwe data verwerkt?
- Hoe worden de SOP’s geïntegreerd?
- Hoe worden de SOP’s intern beheerd?
- Welke richtlijn moet er gevolgd worden: GMP of ISO14644-1:2015?
- Welk sample-volume is nodig voor de classificatie of monitoring?
- Moet de deeltjesteller regelmatig ontsmet worden?
- Welk budget is er ter beschikking voor de CCS?
Contamination Control Strategy (CCS)
De aanbevolen aanpak voor de CCS volgt de basisprincipes van de HACCP, waarbij het product en het proces in hun totaliteit geëvalueerd worden om een goed inzicht te krijgen in elke stap ervan en zo de potentiële contaminatierisico’s tijdens het proces te bepalen en de maatregelen die in elke stap genomen moeten worden om het risico te voorkomen. De CCS moet gedocumenteerd zijn en voortdurend verbeterd worden wanneer nieuwe risico’s gedetecteerd worden. Belangrijke aandachtspunten binnen de contaminatiecontrolestrategie zijn: de controle van grondstoffen (zoals WFI), reiniging en desinfectie, faciliteitmonitoring, procesontwerp, uitbestede diensten, farmaceutische kwaliteitssystemen (PQS) en risicobeoordelingen.
MET ONE gamma
De MET ONE deeltjestellers zijn verkrijgbaar als draagbare, op afstand bediende, of in de hand vastgehouden tellers. Algemeen worden de draagbare en in de hand vastgehouden toestellen het meeste gebruikt voor kwalificatiedoeleinden voor cleanrooms. Voor monitoring worden vooral op afstand bediende deeltjestellers gebruikt in combinatie met een centraal vacuümsysteem of een deeltjesteller met een interne vacuümpomp.
Cleanroomkwalificaties (of classificaties) worden meestal om de 6 maanden uitgevoerd om aan te tonen dat de cleanroom geschikt is voor gebruik. Concreet gebeurt dat door het uitvoeren van deeltjesstellingen, het bepalen van verwijderingsefficiënties, microbiële activiteitniveaus, luchtverversingssnelheden en van diverse andere parameters. Algemeen geldt dat deze onderzoeken ‘at-rest’ gebeuren en niet als de cleanroom in gebruik is.
De zuiverheid van de lucht wordt gemeten ten opzichte van een deeltjesgrens in een bepaald volume lucht, deze limiet is afhankelijk van de cleanroomklasse volgens ISO14644-1 of GMP Annex 1 waarin duidelijke pass/fail-criteria vermeld staan.
Nieuwe 3400+ draagbare deeltjesteller
- 21 CFR deel 11 conform
- Beste oplossing op de markt voor gegevensintegriteit
- Embedded Clarity Software
- Controle via webbrowser over meerdere units
- SOP versiecontrole
- Integratie van vloerplannen voor eenvoudige sampling
- Microsoft Active Directory gebruikerscontrole
- Multiple Unit controle via webbrowser
Realtime monitoringtoepassingen
Veel monitoring wordt ook uitgevoerd wanneer een faciliteit in werking is, en dit op continue, dag-, week-, of maandbasis. Het resultaat zijn grote aantallen samplingrecords. Deze datasets geven belangrijke informatie over het gedrag van uw cleanroom tijdens de productie. De regelgevende autoriteiten (EU-GMP/FDA) verwachten dat u een trendanalyse uitvoert op basis van deze datasets, om waarschuwings- en actieniveaus te bepalen en om uw CSS te documenteren.
Deze alarm- en actieniveaus zijn gewoonlijk niet dezelfde als de grenzen vermeld in Annex 1 of ISO14644-1 voor kwalificatiedoeleinden, maar zijn afhankelijk van de normale baseline-niveaus. De monitoringsystemen worden gedefinieerd op basis van een analyse van de risico’s.
Voor meer informatie verwijzen wij naar onze monitoringsystemen via het menu op onze homepage.